Dawid Sukhomlyn 1

24087.32 z艂

24000 z艂

Cel zbi贸rki:

Finansowanie rehabilitacji w specjalistycznym o艣rodku "Olinek"

Dawid Sukhomlyn

4 lat

Kyiv

MPD

Zbi贸rka zako艅czona !

08/31/2022

Opis zbi贸rki

Zbi贸rka zako艅czona dzi臋kujemy wszystkim ! Zbi贸rka zosta艂a zorganizowana do puszek / skarbonek przez wolontariuszy Fundacji. Zbi贸rka by艂a zarejestrowana i poddana kontroli Ministerstwa Spraw Wewn臋trznych i Administracji (MSWiA) Nr zbi贸rki: 2021/2780/OR Sprawozdanie widneje na og贸lnopolskim portalu zbi贸rek publicznych: zbiorki.gov.pl Krwotok do m贸zgu, kt贸ry wyst膮pi艂 w 1 tygodniu 偶ycia, pozbawi艂 Dawida zdrowego, szcz臋艣liwego dzieci艅stwa. Diagnoza: pora偶enie m贸zgu zaskoczy艂o rodzin臋 ch艂opca, ale radz膮 sobie i przechodz膮 przez wszystkie etapy leczenia. Dawid jest bardzo silnym ch艂opcem i ma dobre wyniki z rehabilitacji, ale potrzebuje pomocy! Dawid urodzi艂 si臋 w 30 tygodniu ci膮偶y o wadze zaledwie 1 350 gram贸w i wzro艣cie 40 cm, powodem tego by艂a zidentyfikowana diagnoza rak u matki ch艂opca. Ma艂e dziecko od pierwszego dnia 偶ycia nie by艂o w obj臋ciach mamy, ale w licznych rurkach i czujnikach... Dawid sp臋dzi艂 2 miesi膮ce w reanimacji. W tym czasie matka ch艂opca przesz艂a chemioterapi臋. Kiedy mama Dawida sko艅czy艂a leczenie, a ch艂opiec zosta艂 wypisany do domu, rodzina mia艂a nadziej臋, 偶e straszne miesi膮ce szpitali si臋 sko艅czy艂y, i w ko艅cu wszyscy b臋d膮 razem, ale to by艂 dopiero pocz膮tek. Wielu lekarzy, r贸偶ne diagnozy.... Ale najgorsza diagnoza brzmia艂a po 5 miesi膮cach: "Tu widz臋 pierwsze oznaki pora偶enia m贸zgowego" - powiedzia艂 lekarz. Rodzice mieli nadziej臋, 偶e diagnoza by艂a b艂臋dna, ale po 6 miesi膮cach j膮 potwierdzili. Rodzina natychmiast zacz臋艂a leczy膰 ch艂opca. Dawid sko艅czy艂 4 kursy terapii Bobatha i Vojty, ma codzienne zaj臋cia w domu ze specjalist膮 rehabilitacji, na przemian z o艣rodkami rehabilitacyjnymi. R贸wnie偶 rodzicy si臋 zwr贸cili do pomocy logopedy i psychologa, zaj臋cia odbywaj膮 si臋 kilka razy w tygodniu, dodatkowo jest basen i hipoterapia. W ka偶dej wolnej minucie mi臋dzy zaj臋ciami rodzice zajmuj膮 si臋 z Dawidem na w艂asn膮 r臋k臋. W trakcie leczenia odwiedzili wiele o艣rodk贸w rehabilitacji, ale tylko jeden daje Dawidowi najlepsze wyniki Centrum intensywnej terapii "Olinek" w Warszawie. 鈥瀂a ka偶dym razem, nasz rozumny ch艂opczyk wychodzi stamt膮d z maksymaln膮 popraw膮, po ostatniej podr贸偶y widzia艂am jego pierwsze wolne kroki nieskr臋powane spastyczno艣ci膮 i bardziej skoncentrowanymi i celowymi ruchami r膮k鈥 鈥 m贸wi mama Dawida. Aby uzyska膰 dobry wynik, potrzebujemy co najmniej 3-4 kurs贸w rehabilitacji rocznie. W tym roku Dawid by艂 ju偶 dwukrotnie w O艣rodku Intensywnej Terapii "Olinek". Rodzina planuje trzeci wyjazd w grudniu, ale rodzice nie s膮 w stanie samodzielnie op艂aci膰 tej rehabilitacji, wi臋c zwracaj膮 si臋 z pro艣b膮 o pomoc do ka偶dego. Dawid jest bardzo silnym i inteligentnym ch艂opcem, wielu lekarzy m贸wi膮 o dobrych perspektywach leczenia. Rodzina Dawida prosi o pomoc w rozpaczliwej walce o zdrowie swojego syna, bo sami ju偶 sobie nie radz膮!

Rozpocz臋cie zbi贸rki

10/20/2021

Je艣li jeste艣 podatnikiem rozliczaj膮cym si臋 z podatku dochodowego w Polsce i wspar艂e艣 w ubieg艂ym roku Fundacj臋 Obok Ciebie, mo偶esz skorzysta膰 z ulgi podatkowej z tytu艂u darowizny i zap艂aci膰 mniejszy podatek od 6% do 10%

Jak to zrobi膰 ?